Moodlen saavutettavuus

5. Linkit

Linkkien nimeäminen:

  • Käytä kuvaavia tekstejä linkkien nimissä. ”Lue lisää” tai ”Klikkaa tästä” on huono linkkiteksti. Mieluummin ”Lue lisää saavutettavuudesta”.
  • Älä kopioi linkkiä osoiteriviltä sellaisenaan esim. https://www.saavutettavasti.fi/ Saavutettavasti.fi vaan anna linkille nimi "Ohjeita verkkosisältöjen ja viestinnän saavutettavuudesta". 
  • Kun linkki vie esim. pdf- tai word-dokumenttiin, kerro tämä linkkitekstissä esim. "Luento 10.10.2019: Saavutettavuus (pdf-tiedosto)".
  • Kun linkki ohjaa vieraskieliselle sivulle, kerro se esim. "Englanniksi Moodlen saavutettavuudesta ks. Accessible course design".
  • Älä laita linkkejä tekstin sekaan vaan lisää ne tekstin/kappaleen loppuun.


Samaan vai eri välilehteen?

  • Linkkien pitäisi saavutettavuusohjeistusten mukaan avautua pääsääntöisesti samaan välilehteen tai ikkunaan. Tämä on yleensä käyttäjälle kognitiivisesti selkeämpi vaihtoehto kuin se, että linkin kohde avautuisi uuteen välilehteen tai ikkunaan.

  • Yleensä julkaisujärjestelmissä onkin oletuksena, että linkki avautuu samaan välilehteen tai ikkunaan. Tällöin sivun päivittäjän ei tarvitse tehdä mitään erityistä.

  • Jos halutaan, että linkki avautuu uuteen välilehteen tai ikkunaan, sivun päivittäjän täytyy yleensä muokata linkin asetuksia. Monilla sivuilla on käytäntönä, että sivuston sisäiset linkit avautuvat samaan välilehteen, kun taas uudelle sivustolle vievät linkit avautuvat uuteen ikkunaan tai välilehteen. Tällä halutaan varmistaa, että selailija ei hukkaa alkuperäistä sivua. Näin voi toimia, mutta käyttäjälle tulisi linkin yhteydessä kertoa, että se aukeaa uuteen ikkunaan.

  • Esimerkki: Kainuun ammattiopiston internetsivut (avautuu uuteen ikkunaan)

Lähde: saavutettavasti.fi -sivusto (avautuu uuteen ikkunaan)


Linkkien lisääminen

Voit lisätä linkin kahdella tapaa. Ensimmäinen tapa on lisätä linkki tekstieditorissa kirjoittamalla ensin selkeä linkin kuvaus, valitsemalla tämän tekstin (maalaaminen) ja painamalla Linkki -painiketta editorin yläpalkista. Seuraavaksi lisätään linkki painetaan Muodosta linkki -painiketta. 

Linkin lisääminen Moodlen editorissa

Toinen tapa lisätä linkki on painaa Lisää aktiviteetti tai aineisto -linkkiä, kun muokkaustila on päällä kurssialueella. Tämän jälkeen valitaan Verkko-osoite.

Linkin lisääminen verkko-osoite aineistona.